Camilla Caulum, gullsmedmester

– Jeg begynte med å studere handel, men jeg har alltid hatt god estetisk sans. Så etter noen år på BI valgte jeg å ta gullsmedlinjen og deretter bli mester i faget, akkurat slik som faren min.

Som andre generasjon gullsmedmester har hun ikke merket mye til de dårlige tidene: De store begivenhetene i livet skjer uansett svingninger i markedet!

– Vi forlover oss, gifter oss og får barn. Vi nordmenn er ganske tradisjonelle på den måten. Mange av oppdragene utføres i tett samarbeid med kunden. Vi kan realisere det de drømmer om. Da kan de få noe helt unikt, som ikke finnes andre steder!

– Butikken vår, GullMester, holder til på Sagene i Oslo, og her er det mange nyetablerte par som vil ha forlovelses - og gifteringer. I tillegg er beboere i området opptatt av å bruke nærmiljøet, så vi har en jevn strøm av lokale kunder. Samtidig har vi også flere kunder som kommer langveisfra.

 

Grønn bølge

Camilla merker en tydelig endring i folks forhold til smykker. Med den grønne bølgen har det blitt mer vanlig å smelte om gamle smykker.

– Smykker man har arvet kan for eksempel bli til nye forlovelses- eller gifteringer. En del besteforeldre kommer med gamle smykker som redesignes eller smeltes om til dåp, navnefest eller konfirmasjonsgaver. Dette har tre veldig gode fortrinn: affeksjonsverdien ivaretas, det er miljøvennlig, og ikke minst er det smart økonomi. Når vi smelter om gammelt gull, står man jo for gullet selv, og betaler bare for arbeidet som utføres. Flere og flere får øynene opp for dette! Men min far holdt på med dette helt siden 70-tallet forteller hun.

 

Gull i årene

Pappa var en veldig teknisk dyktig gullsmedmester, og det er også mitt fokus. Vi er en «stå-på-familie», som alltid har ønsket å skape noe eget og stå på egne ben. Da jeg begynte på gullsmedlinja var det helt klart at jeg skulle bli mester, slik som han. Mange i vår bransje er opptatt av salg, men hos oss er det fullt fokus på håndverket, fremme norsk smykkedesign og lokal produksjon. I tillegg pusser vi opp og selger 2nd  hand smykker, som har begynt å bli veldig verdsatt som gaver. Vi merket trenden allerede i julen 2022, og etterspørselen har i enkelte tilfeller forbigått nye ting.

To generasjoner med gullsmedmestere har gjort det bra, fordi begge har ligget litt forut for sin tid:

– Med mesterbrevet skiller man seg litt ut, og jeg tror det er et konkurransefortrinn. Vi liker å eksperimentere og tar alle mulige slags oppdrag! smiler gullsmedmester Camilla Caulum.

0