Andreas Bernatek, kokkmester

Andreas er både sommelier og kokkmester, og jobber som kjøkkensjef på Voksenåsen Hotell i Oslo. Her planlegger og utvikler han menyen, og leder en stor stab med kjøkken- og serveringspersonale.

Det er slike stillinger man kan bli headhuntet til når man har et mesterbrev i lommen.

Og her har han det som plommen i egget:

– Jeg trives veldig, veldig godt. Det er et fantastisk arbeidssted. Hotellet har fin beliggenhet, passe sentralt, men likevel unna stresset i byen. Det ligger flott til ute i naturen, arbeidsforholdene er gode, arbeidstiden og lønnen er bra og jeg har mye frihet. Dette er jo ikke et kjedehotell, men er eid av den svenske stat gjennom Kulturdepartementet, forteller han.

Sveriges beste utsikt!
Det er nok derfor hotellet kan skryte på sine hjemmesider av at de har «Sveriges beste utsikt!» Hotellet ble nemlig gitt i gave til Sverige for deres humanitære bistand under andre verdenskrig, og den dag i dag er lokalene ofte arena for svensk-norsk utviklingsarbeid og kulturelle begivenheter. I anmeldelsene på nettet er det mange godord om kjøkkenet.

Lidenskapen for mat startet allerede på ungdomsskolen, da han fikk undervisning i «heimkunnskap», som faget mat og helse het før.

– Jeg elsker å lage mat! Jeg lager mye mat på fritiden også. Konseptet på hotellet er nordisk mat med norske råvarer. Tradisjonelt og moderne på samme tid!

Som kjøkkensjef har jeg mange ulike arbeidsoppgaver, men jeg jobber ofte «på gulvet» selv som kokk. Der trives jeg!

70 i Norge
Mesterbrevet har kommet godt med, forteller han. Det er den høyeste utdannelsen innenfor faget i Norge, og det finnes nærmere 70 kokkmestere i landet. De fleste har sjefsstillinger.

– Noen drar til Sveits og tar en mastergrad i kulinarisk kunst, men det er akkurat det samme som en kokkeskole i Norge. Med mesterutdannelsen blir man en bedre leder, lærer økonomisk styring og markedsføring. Det er viktig å fremme faget og det er mange flere som kunne hatt glede og nytte av denne utdanningen, sier kokkmester, vinkjenner og kjøkkensjef Andreas Bernatek blidt.

0