Sven Eckhoff, møbelsnekkermester

– Da jeg startet som snekkermester var kundegruppen på 60+. I dag er det like ofte kunder i slutten av 20-årene. Den typiske kunden er ofte velbemidlet med sikker smak, forteller han.

Snekkermester Sven Eckhoff eier og driver Eckhoff Håndverkinteriør, som holder til i tradisjonsrike lokaler i Københavngata på Grünerløkka i Oslo. Her har det vært snekkerverksted siden 1936, og var tidligere en margarinkassefabrikk, inntil bølgepappen tok over.

Art deco
Her lager de alt fra skap, hyller og spesiallagede møbler til hele kjøkkeninnredninger.

– Akkurat nå lager jeg innredning til en art deco-leilighet med buede linjer, litt som Agatha Christie-figuren Hercule Poirots bygning i London, forteller han. Kunden er en privatperson. Ellers er det både restauranter og hoteller som oppsøker bedriften.

– Det er stor etterspørsel etter skreddersydde møbler! Markedet har blitt mye større!

Alle maskiner, alle tresorter
I de stemningsfulle lokalene lukter det godt av nypusset tre, og hyllene er fulle av bokser med spiker og skruer i alle størrelser. Verkstedet er fullt utstyrt med alt av nødvendige maskiner og utstyr, slik at man kan få laget seg akkurat det man måtte ønske.

– Vi har alle nødvendige maskiner til å høvle, dimensjonere, frese og pusse og kan tilby alle tresortene som finnes i handelen. De fleste maskinene hos oss er nye, men vi har også noen som har vært her siden verkstedet ble startet opp. Den remdrevne smergelsliperen og pussemaskinen fra produsenten «Adolf-Fritz», for eksempel, er vanskelig å kvitte seg med! smiler han.

Hørtes kult ut
Yrkesvalget var litt tilfeldig, men Sven er utrolig fornøyd med valget:

– Etter studieforbredende begynte jeg på snekkerlinja på yrkesskolen. Mest fordi jeg syntes det hørtes kult ut, uten at jeg visste så mye om hva faget innebar. Det er sånn de fleste starter i faget. For det er jo kult å lage ting fra bunnen, og stå for ting selv, sier han.

På verkstedet er de fire kollegaer i alle aldre. Selv har han jobbet med faget i over 40 år.

Han jobber ikke med mellomledd som arkitekter eller interiørdesignere, men direkte mot sluttbruker:

– Det er best med direkte kontakt med kunden. Favorittkunden er den personen som ønsker noe nytt og spesielt! Vi kan levere alt fra A til Å, lover møbelsnekkermester Sven Eckhoff.

0